1. Bepaal je niveau

Het eerste wat je moet doen bij het kiezen van de juiste skilengte is je eigen niveau bepalen. Ski's worden ingedeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van je ervaring:

  • Beginner: Als je net begint met skiën, kies dan voor kortere ski's. Deze zijn gemakkelijker te manoeuvreren en controleren, wat ideaal is voor het leren van de basisvaardigheden.

  • Gevorderd: Voor ervaren skiërs zijn langere ski's geschikt. Ze bieden stabiliteit bij hogere snelheden en betere prestaties op moeilijker terrein.
    Zo zal een langere ski minder snel gaan "klapperen" op hoge snelheid.

  1. Meet je lichaamslengte

Je lichaamslengte is een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste skilengte. Over het algemeen geldt dat ski's ergens tussen de kin en de bovenkant van je hoofd moeten reiken. Hier is een algemene richtlijn:

  • Voor beginners: Kies ski's die ongeveer 10-15 cm korter zijn dan je lichaamslengte.

  • Voor gevorderden: Kies ski's die ongeveer 5-10 cm korter zijn dan je lichaamslengte.
    Sommige ski's kan je zelfs op lichaamslengte nemen, dit is ook afhankelijk van o.a. het type ski en de bouw van de ski (veel of weinig rocker)

  1. Overweeg je skistijl

Je skistijl speelt ook een rol bij het kiezen van de juiste skilengte. Als je van snelheid houdt en graag lange bochten maakt, kun je kiezen voor langere ski's. Als je de voorkeur geeft aan korte bochten en meer controle, zijn kortere ski's geschikter.

  1. Raadpleeg een professional

Als je twijfelt over de juiste skilengte, is het altijd een goed idee om een professionele skiër of skiwinkel te raadplegen. Ze kunnen je helpen bij het vinden van de juiste ski's op basis van je niveau, lichaamslengte en skistijl.
Bij twijfel kan je steeds geheel vrijblijvend ons advies inwinnen via telefoon of email.

Conclusie

Het bepalen van de juiste skilengte is van groot belang voor een geslaagde skivakantie. Door rekening te houden met je niveau, lichaamslengte, skistijl en professioneel advies in te winnen, kun je de perfecte ski's vinden. Vergeet niet dat de juiste skilengte bijdraagt aan je comfort, prestaties en veiligheid op de berg. Veel plezier op de piste!